Вие сте тук: Начало Църква "литургико-исторични теми"
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Търсене

Младежки културно-просветен център "ИХТИС"

Младежки културно-просветен център “ИХТИС” • Проект “От маска към личност” - разработен по програма "Младежта в действие" към НЦ ЕМПИ

news home contact about_us partners
Храм Свети Цар Борис Михаил Покръстител

Църква "литургико-исторични теми"

Литургичното възраждане в Православната Църква днес

Е-мейл Печат ПДФ

Днес Православната църква е изправена пред сложния въпрос за литургическото възраждане, което трябва да се проведе по такъв начин, че богослужебният живот да се промени и съобрази с нуждите на епохата, но същевременно да не застраши неговите основни истини и постулати. Заплахата за самата същност на църковния живот - опасност, която митрополит Йоан Зизиулас нарича опасност от осветскостяване, застрашава Църквата, но тя не трябва да бяга от тази опасност, нито да затваря очи пред нея.
Напротив, тя трябва да отговори на това предизвивкателство, по свойствен за нея начин, да запази своята идентичност без да се затваря в гето, с нов език, като живее и придава своето догматическо богатство. Колко трудно всъщност е това ще разбере всеки, който поне за малко се задълбочи в проблематиката на литургическото възраждане.
Последна промяна ( Сряда, 25 Юли 2012 15:24 ) Продължава...
 

Божествена Евхаристия и постоянната умна молитва

Е-мейл Печат ПДФ

автор: архим. Никодим (Скретас), доцент по литургика в Солунския университет,
източник: bg-patriarshia

Prichastiavane.jpg


Ако насочим нашето изследване към неповредените и незаблудими извори на православната аскеза, към исихасткото и литургично изживяване, както и към опита на ниптическите светии и старци, ще се уверим, че мъченическият път на очистването, просветлението и обожението предполага и представлява непрестанно освещение посредством тайнствата при извършването на освещаващата непрестанна среща в еднофразовата умна епиклеза с божественото име на спасителя Христа.

Последна промяна ( Сряда, 25 Юли 2012 14:49 ) Продължава...
 

Финансиране на проекта

Финансиране